Gas & water

KeukengeiserGas, water en warmte. U staat er misschien niet bij stil, maar achter dit alledaagse comfort gaat een wereld van techniek en innovatie schuil.

Geisers
Bij een geiser wordt water verwarmt op het moment dat daar om gevraagd wordt. Het water is hierbij (afhankelijk van het apparaat) niet meteen op temparatuur.Indien er op 2 plaatsen tegelijk water wordt getapt, dient de geiser het daarvoor vereiste vermogen te hebben.

Combi ketels
Bij een combi ketel wordt het water evenals bij de geiser verwarmt. Het toestel verwarmt, als het nodig is, het water voor de cv-installatie op het moment dat er geen vraag is naar warm tap water. Er bestaat echter wel een mogelijkheid om gelijktijdig warm water te tappen en cv water te verwarmen.

Besparende producten
Spaardouche

U kunt een gewone douchekop vervangen door een waterbesparende. Daarmee kunt u zo'n 20 tot 40 procent besparen op uw water- en energieverbruik.voorbeeld van een spaardouche Ga voor de aanschaf van een spaardouche wel na wat voor warmwatertoestel u heeft. Een spaardouche bij een keukengeiser levert geen besparing op (sommige typen geisers werken zelfs niet goed als er te weinig water wordt afgenomen.) De combinatie van een combi-ketel en een spaardouche is meestal wel besparend.

Toilet
Het toilet verbruikt heel wat water. Per spoeling verdwijnt er al gauw 8 of 9 liter water in het riool. Tegenwoordig zijn er stortbakken in combinatie met toiletpotten te koop, die maar 6 liter water verbruiken per spoelbeurt. Ga maar na hoeveel drinkwater dat bespaart, als iedereen in huis een keer of vijf per dag de wc doorspoelt.

Spaarknop
Het mooiste is als u de toiletspoeling zelf kunt regelen:
veel water voor de grote boodschappen,weinig water voor een plas. Met een spaarknop kan dat: bij een kleine boodschap onderbreekt u de spoeling. Dan spoelt u slechts 4 liter weg in plaats van 8 liter. Er zijn steeds meer toiletreservoirs met een spaarknop te koop. U kunt ook informeren of uw type stortbak waterbesparend te maken is met een voordelig ombouwsetje. Energie-label

(Vaat)wasmachines
Let bij de aanschaf van een wasmachine of vaatwasmachine op het water- en energieverbruik. Dit hoort op een energielabel te staan. Moderne machines met een spaarknop verbruiken tientallen liters minder water per wasbeurt.
Voor alle bovenstaande zaken en/ of adviezen bent u bij Schaafstra & van de Wetering aan het juiste adres. Bel 071 579 0203 of mail ons voor een vrijblijvende afspraak wanneer u denkt dat u toe bent aan waterbesparende apparatuur of een nieuw waterverwarmingsapparaat in uw huis.